Bambucké maslo, Nerafinované - organické
Nerafinované bambucké maslo - organické
Bambucké maslo sa vyrába z bambuckých orechov, ktoré rastú len v strednej a západnej Afrike. Orechy stále tradične zbierajú ženy a malé družstvá. V Afrike má používanie bambuckého masla dlhú históriu, napríklad ako ochranu pred horúcim vetrom zo Sahary.
Bambucké maslo je dostupné v nerafinovanej aj rafinovanej forme. Nerafinované bambucké maslo sa vyrába tradične – sušené orechy sa ošúpu a dužina sa naseká. Výsledná hmota je pražená, čo dáva produktu príjemnú vôňu dymu. Dužina orechov sa potom varí vo vode, kým tuk nevystúpi na povrch. Výsledná hmota sa vloží do sita, aby odkvapkala a nechala stuhnúť. Výsledkom je tuhé maslo žltkasto-béžovej farby. Stále má silnú orieškovú arómu.
Nerafinované bambucké maslo má vysoký podiel nezmydelniteľných zložiek (triglyceridy, kyselina olejová, triterpénové alkoholy, vitamín E, betakarotén, alantoín) a preto je obzvlášť zaujímavé v starostlivosti o pleť. Podiel sa pohybuje medzi 8-11% - v porovnaní s avokádovým olejom 6%, sezamovým olejom 1,5%, olivovým olejom 1,2%. Bambucké maslo obsahuje predovšetkým nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, hlavnými zložkami sú kyselina olejová (40-55%), kyselina stearová (35-45%), kyselina linolénová (3-8%) a kyselina palmitová (3-7%) .
Nezmydliteľné zložky sú považované za veľmi dermatologicky a kozmeticky dôležité pre ich šetrné, vyživujúce a ochranné vlastnosti. To platí najmä pre použitie na suchú pokožku s nízkym obsahom tuku a vody, často veľmi šupinatú, ako napríklad: u poškodenej kože alebo starnúcej pokožky. Početné vonkajšie a vnútorné vplyvy na pokožku, napr. slnečné lúče, vyžadujú starostlivosť s vybranými prírodnými látkami ako je bambucké maslo. Bambucké maslo sa vyznačuje dobrými hydratačnými vlastnosťami, dobrou schopnosťou viazať vodu a vyhladzujúcim účinkom na pokožku. Bambucké maslo je kvalitná, výborne znášaná, všestranná surovina.
Oblasti použitia:
Bambucké maslo upokojuje podráždenie pokožky a pôsobí protizápalovo (aj pri spálení od slnka).
Bambucké maslo zjemňuje a hydratuje pokožku
Bambucké maslo možno použiť na starostlivosť o jazvy. Zmäkčuje tkanivo jazvy a zabraňuje vyvýšeným, červeným a gumovým jazvám.
Aj keď je bambucké maslo dosť mastné, odporúča sa v starostlivosti o aknóznu pleť. Aknózna pleť je výsledkom suchej pokožky, ktorá produkuje prebytočný maz, aby sa chránila. Bambucké maslo dodáva pokožke vlhkosť a mastné kyseliny, aby sa pokožka mohla upokojiť.
Najmä nerafinované bambucké maslo je bohaté na vitamíny A a E, ktoré majú ochranný účinok na bunky.
Pre svoje všestranné vlastnosti možno bambucké maslo použiť v kozmetike.
Teplota topenia: cca 22-24 stupňov C
Ingredients (INCI):
*Butyrospermum Parkii (Shea) Butter
* tovar na váhu
Máme niekoľko variantov bambuckého masla a ak sa v nich veľmi nevyznáte, rýchlo v nich stratíte prehľad. Nižšie vysvetľujeme hlavné rozdiely:
Bambucké maslo rafinované: bez zápachu, dlhšie trvajúce. Nevýhoda: niektoré zložky sa strácajú a sú redukované. Zloženie mastných kyselín je veľmi podobné nerafinovanému bambuckému maslu
Bambucké maslo, nerafinované: typická vôňa, zemitá, jemne dymová, farba béžovo-žltkastá. Obsahuje všetky prírodné zložky bambuckého masla.
Bambucké maslo Wemakumi: 50 g plechovka, kvalita ako nerafinované bambucké maslo. Podporujeme združenie, ktoré podporuje ženské družstvá v Afrike. Tých 5 eur/plechovka ide celých klubu
Bambucké maslo lisované za studena "Sheagold": tu sa semená nepražia, nezmiešajú s vodou a nerozdrvia ako tradične. Semená sa zbierajú a následne mechanicky lisujú podobne ako olivový olej. Farba býva svetložltá a vôňa oveľa jemnejšia v porovnaní s tou tradične nerafinovanou.
Bambucké maslo nilotica: Odroda „nilotica“ pochádza z poddruhu. Obsahuje viac kyseliny olejovej a menej kyseliny stearovej. Vďaka tomu pôsobí „ľahšie“ a na pokožke sa tvorí menej filmu. Vôňa je tiež jemnejšia. V porovnaní s bežným bambuckým maslom obsahuje variant nilotica menej nezmydelniteľných zložiek, a preto má menej výrazný reštrukturalizačný a regeneračný účinok. Obsahuje však množstvo katechínov ochraňujúcich bunky, ktoré to čiastočne kompenzujú.