logo template4

Aníz celý, mletý / celý BIO

vyberte veľkosť:
100 g celý 6.900
500 g celý 31.900
1000 g celý 59.000
100 g mletý 7.390
500 g mletý 34.490
1000 g mletý 55.900
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 455
Dostupnosť: na sklade
5.75 bez DPH
6.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Aníz celý, mletý / celý BIO

Aníz - normálne trávenie, prirodzená obranyschopnosť - imunitný systém, normálne funkcie respiračného systému, dojčenie. Aníz je kvalitná sušená jednodruhová bylina určená na použitie jednotlivo alebo do bylinných zmesí.

Semená anízu sú semená rastliny anízu (latinský názov Pimpinella anisum), čo je kvitnúca letnička, ktorá pochádza z oblasti východného Stredomoria a juhozápadnej Ázie. (Zábavný fakt: Aníz patrí do rovnakej rodiny rastlín ako petržlen, mrkva a zeler!)
 
Semená, celé alebo mleté, chutia sladko – ale to je začiatok. Len malé množstvo zelenohnedých semien dodáva sladkú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá je osviežujúca, ovocná a horká zároveň.

Bylina so zahrotenými podzemkom a s jemne ryhovanou, priamu, hore vetvenou, 50 cm vysokou stonkou a listami trojakého druhu. Všetky listy majú veľké plochy. Biele kvety usporiadané v okolíkoch so 7 - 15 lúčmi. Plod (dvojnažka) je štetinám brvitý. Všetky časti rastliny aromaticky voňajú. Kvitne od júna do augusta.

Ako korenie ho pridávame do koláčov, ovocných krémov. Je súčasťou medovníkového korenia. Aníz sa používa pri výrobe likérov.

Vnútorne užívame 4 čajové lyžičky namačkaných plodov na 2dc vody a pijeme každý druhý deň. Takto uľahčuje vykašliavanie, pôsobí priaznivo pri žalúdočných ťažkostiach, kŕčoch tráviaceho ústrojenstva.

Má odhlieňovacie a odkašliavacie účinky, zvyšuje sekréciu hlienov v dýchacích cestách (expektorans, sekretolytikum), pôsobí vetropudne (karminatívum), podporuje uvoľňovanie kŕčov, hlavne pri črevných a žalúdočných kolikách (spazmolytikum). Silica sa terapeuticky využíva pri choro­bách dýchacích ciest, bronchitídach - pôsobí antisepticky. Zložky silice podporujú tvorbu žalúdočných štiav a tráviacich enzýmov (stomachikum), preto sa používa pri liečbe dyspepsie. Účinné látky pôsobia ako emenagogá (na úpravu nepravidelnej menštruácie) a na podporu tvorby mlieka dojčiacich matiek (laktagogum).

Terapeutická skupina: expektorans, sekretolytikum, karminatívum, spazmolytikum, stomachikum, emenagogum, laktagogum

Použitie: aníz býva zložkou viacerých bylinných, prevažne det­ských čajovinových zmesí; silica sa pridáva do expektoračných sirupov, kvapiek, pastiliek, mastí a olejov. Zvyšuje tvorbu žlče a urýchľuje trávenie. V kozmetike je silica vonnou a dezinfekčnou súčasťou zubných pást a ústnych vôd. Žuvanie semien slúži ako prostriedok proti zápachu z úst. Je dôležitou súčasťou perníkového korenia. Podporuje tvorbu mlieka, preto sa odporúča aj matkám so slabou laktáciou. Silica prechádza do mlieka a tým pôsobí aj na dojča. Je však vhodné pre deti od dvoch týždňov veku.

Zvonka sa používa ako prostriedok dráždiaci kožu, mazadlo a repelent. V súčasnosti má uplatnenie ako aromatická prísada do jedla, cukríkov a ďalších potravinárskych výrobkov. 

Jedlo a iné použitie:
 
Stonky anízu, ktoré majú rovnakú charakteristickú chuť ako semená, sa konzumujú ako zelenina. Semená sa typicky používajú v sušienkach, ako sú talianske biscotti a nemecké špringerle, v chlebe a v klobáse. Semená anízu sa tiež používajú ako korenie v kari a hoisine, zatiaľ čo olej sa používa v niekoľkých likéroch vrátane anízového likéru a ouzo i absinthe. Anízový olej sa okrem iného používa aj v zubných pastách, žuvačkách, sirupoch proti kašľu a mydlách.
 
Semená anízu možno použiť na prípravu čaju tisan alebo bylinkového čaju, ktorý sa odporúča ako pomôcka pri laktácii. 

Existuje mnoho spôsobov, ako variť s celým a mletým anízovým semienkom. Celé semená dodávajú nuansu omáčkam a nálevom, ako aj zmesiam korenia na použitie ako kôra na mäso, kuracie mäso alebo ryby. Obľúbená je egyptská zmes korenia dukkah, ktorá kombinuje rascu, koriander, feniklové alebo anízové ​​semienka a niekedy aj iné orechy a sezamové semienka pre dynamickú zmes korenia, ktorou si budete chcieť posypať všetko. 
 
Semená, surové alebo opečené, môžete tiež primiešať do mletého mäsa pri príprave klobásy, ako dochucovadlo v náleve na uhorky, alebo dokonca, ak chcete okoreniť fašírky alebo burgerové karbonátky.
 
Poznámka k opekaniu: Opekaním všetkých korenín zvýrazníte ich chuť a vôňu. Opečte na miernom ohni na suchej panvici a akonáhle začnete cítiť orieškovú arómu, odstráňte z tepla. Vaše recepty by mali vyžadovať buď opekané, alebo surové semienka, ale ak si nie ste istí, použite opečené semienka pre slané recepty a surové pre sladšie recepty.
 
A keď už hovoríme o sladkých veciach, napriek svojej pikantnej hĺbke je anízové ​​semienko možno najznámejšie na ochutenie dezertov. Talianske sušienky pravdepodobne prídu na myseľ okamžite, ale anízové ​​semienko môže ochutiť aj iné sušienky, ako je nemecké pfeffernüsse, koláčové cesto, plnka do koláčov a akýkoľvek druh chleba.