Ako vyrobiť mydlo s medom a včelím voskom
Ako vyrobiť mydlo s medom a včelím voskom
Tento recept na mydlo s medom a včelím voskom vám pripraví šesť krémových, no čistiacich tyčiniek. Hoci ide o pokročilý recept na mydlo, môžete ho pripraviť ako začiatočník, ak sa budete držať receptu. Med sa používa na dodanie vlhkosti a sladkú vôňu. Zvyšuje tiež penivosť, čo je užitočné, ak vyrábate mydlo aj s včelím voskom.
Včelí vosk sa používa hlavne v mydle na jeho vytvrdnutie. V malých množstvách môže vašim tyčinkám dodať pevnosť a hodvábnu textúru, pričom neovplyvní penivosť. Má tiež pomerne vysokú teplotu topenia, čo znamená, že mydlo musíte vyrábať aj pri mierne vyššej teplote.
Včelí vosk je zložitý, pretože až 50 % množstva použitého v recepte na mydlo sa v skutočnosti nezmení na mydlo. Ak použijete príliš veľa včelieho vosku, táto „nezmydliteľná“ časť včelieho vosku môže zastaviť penenie vašich tyčiniek a dodať im voskový pocit. Preto v receptoch na mydlá nepoužívame viac ako 1-2% včelieho vosku. Toto malé percento je viac než dostatočné na to, aby tyčinky vytvrdili a dodal im dobrú textúru.
Použitie medu v mydle je rovnako náročné ako včelí vosk a musíte si dávať pozor na množstvo a teplotu. Med je cukor a rovnako ako všetky cukry zahreje vaše mydlo po naliatí do formy. To môže spôsobiť rôzne veci, od zmeny farby až po popraskanie a lámavosť mydla. Zmena farby môže spôsobiť, že vaše tyčinky zhnednú, pretože cukry sa zahrievajú a skaramelizujú. Niekedy sa môžu pripáliť a farba je veľmi tmavá a vôňa nie je skvelá. Keď sa to stane, mydielka zvyčajne tiež prasknú. Ďalším problémom je, že ak použijete príliš veľa alebo ak med nie je úplne tekutý, môžete tiež získať med vytekajúci z vašich tyčiniek.
Kľúčom k použitiu medu v mydle je umiernenosť v použitom množstve a uvedomenie si tepla. Nepoužívame viac ako 15 g (1,5 lyžičky) medu na 454 g dávku mydla. Keď sa pokúšame vyrobiť mydlo svetlej farby, udržíme teplotu mydla na čo najnižšej možnej úrovni, pridáme med po stopách a prípadne mydlo po naliatí dáme do chladničky.
Toto je pokročilý recept na mydlo. Med aj včelí vosk sú úžasné prísady na výrobu mydla, ale obe môžu spôsobiť toľko problémov. Ak sa budete dôsledne držať receptu, malo by to byť v poriadku. Ďalším problémom pri výrobe mydla s medom je jeho potenciál, aby sa trochu drobilo. To sa môže stať v rohoch a okrajoch a je to nočná mora. Je to obzvlášť bolestivé, ak ste mydlo naliali do formy tehly, len aby ste zistili, že každá odrezaná tyčinka je drobivá. Aby ste sa vyhli problémom s teplom, praskaním alebo drobením, postupujte podľa tohto receptu a nalejte svoje mydlo do 6-dutinovej silikónovej formy na mydlo.
INGREDIENCIE
Lúhová voda
64 g Hydroxid sodný
121 g demineralizovaná voda
Tuhé oleje
135 g kokosový olej (rafinovaný)
67 g Palmový olej z trvalo udržateľného zdroja
7 g včelieho vosku
Kvapalné oleje
98 g Olivový olej
97 g Jojobový olej
50 g Ricínový olej
Pridajte do roztavených olejov
10 g pravého medu
POSTUP:
Čas obliecť sa a naštartovať. Uistite sa, že máte na sebe košeľu s dlhým rukávom, nohavice alebo dlhú sukňu a topánky s uzavretou špičkou. Nasaďte si ochranu očí (okuliare) a gumené rukavice.
Kryštály lúhu (hydroxidu sodného) rozpustite vo vode. Na vzdušnom mieste, najlepšie vonku, nalejte kryštáliky lúhu do vody a dobre premiešajte. Bude veľa tepla a pary, takže buďte opatrní. Snažte sa to nevdychovať. Nechajte vonku na bezpečnom mieste alebo v plytkej nádrži s vodou alebo umývadle, aby ste to ochladili.
Tuhé oleje roztopte na panvici z nehrdzavejúcej ocele na veľmi nízkej teplote. Po roztopení odstavte z ohňa a položte na podnos. Nalejte tekuté oleje a premiešajte.
Zmerajte teploty roztoku lúhu a olejov. Mali by ste sa snažiť ochladiť ich na približne 54 °C pre svetlohnedé mydlo. Ak chcete, aby boli vaše tyčinky tmavšie a medová vôňa silnejšia, zmiešajte mydlo pri 66 °C. Pre tmavšiu farbu je lepšie naliať mydlo aj do formy tehly. Ak ste začiatočník, držte sa teploty a formy pre ľahšie mydlo.
Nalejte najprv med a potom lúhový roztok do panvice s olejmi. Prelievajte lúh cez sito, aby sa zachytil prípadný nerozpustený lúh alebo iné kúsky.
Ponorný mixér ponorte do panvice a pri vypnutom stave miešajte zmes. Potom ho preneste do stredu panvice a oboma rukami ho držte na dne panvice a šľahajte ním len pár sekúnd. Vypnite ho a miešajte mydlové cesto pomocou mixéra ako lyžice. Opakujte, kým zmes nezhustne. Vtedy cesto zanecháva na povrchu rozoznateľnú stopu. Konzistencia bude spočiatku ako riedky puding, ale vďaka včeliemu vosku rýchlo zhustne.
Pracujte rýchlo a nalejte mydlo do formy (foriem). Pomocou špajle vytvorte textúru na vrchu.
Formu položte na žiaruvzdorný povrch a nechajte nezakryté dva dni. Prípadne môžete formu dať cez noc do chladničky. To zabezpečí svetlú farbu.
Po uplynutí 48 hodín môžete mydlo vytiahnuť. Sušte 28 dní. Vytvrdzovanie znamená ponechanie mydiel rozmiestnených na chránenom povrchu mimo priameho slnečného žiarenia a na vzdušnom mieste. To umožňuje, aby sa extra obsah vody úplne vyparil.
Po vyrobení bude mať vaše mydlo trvanlivosť až dva roky. Skontrolujte však fľaštičky s olejom, ktoré používate – najbližší dátum spotreby je dátum spotreby vášho mydla.