logo template4

Sassafras mletý, rezaný / Sasafras belavý 100 / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g mletývypredané 8.490
500 gmletývypredané 35.790
100 g rezanýna sklade 15.290
500 g rezanýna objednávku 60.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 652
Dostupnosť: na sklade
7.08 bez DPH
8.49 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Sassafras mletý, reazaný

Sassafras - dáva jedlám zaujímavú bylinkovú notu
Sassafras albidum - Odolná vavrínová rastlina s aromatickými listami. Tie sa sušia, melú v mažiari a používajú sa ako dochucovadlá. V kreolskej kuchyni ako spojivo na ochutenie polievok a omáčok, pretože prášok sassafras má vlastnosť zahusťujúcich omáčok.

V Louisiane (USA) sa z listov sassafrasu vyrába filé prášok, ktorý sa tradične používa ako spojivo v gumbo (guláš v cajunskej kuchyni). Sassafras má chladné citrusové tóny a je pomerne horký. Koreň chutí drevito, s prídavkami gáfru a sladkého koreňa; je namletý a pre svoje horké látky sa stal obľúbenou koktailovou prísadou. Štipka mletých listov alebo koreňov dáva polievkam, duseným mäsám alebo grilovanému mäsu zaujímavú bylinkovú notu. Čerstvé mladé listy a kvety naopak vyzerajú skvele v chrumkavom šaláte.

Pôvod a sezóna zberu sassafrasu
Sassafras je pôvodom z východu Severnej Ameriky. Dvojdomý sassafras patrí do čeľade vavrínovité (Lauraceae). Jeho aromatické zelené listy môžu byť jedno-, dvoj- alebo trojlaločné. Po zbere od jari do jesene sa sušia a melú. Vetvy a korene je možné zberať kedykoľvek.

Zaujímavé fakty o sassafras
Boli to pôvodní obyvatelia severovýchodnej Ameriky, ktorí v 16. a 17. storočí predstavili strom sassafras európskym osadníkom. Aromatickú rastlinu dlho používali na liečivé účely a z koreňov si pripravovali čaj. Listy a korene sú základnými ingredienciami dvoch originálnych amerických špecialít: gumbo (hustý, korenený guláš s morskými plodmi alebo mäsom) a koreňové pivo (nealkoholický nápoj, ktorý sa úžasne hodí k vanilkovej zmrzline). V Louisianskej kreolskej alebo cajunskej kuchyni, v ktorej sa spojili francúzske, španielske, africké a domorodé vplyvy, je Sassafras aj dnes určujúcim prvkom.

Mnohí veria, že extrakt z koreňa sassafras sa stále nachádza v koreňovom pive, cukrovinkách a farmaceutických výrobkoch, ale jeho priemyselnú výrobu a použitie zakázal americký úrad pre bezpečnosť potravín a liečiv (FDA) už v roku 1960. Dôvodom bol vysoký obsah safrolu, ktorý sa ukázal ako karcinogénny. Malé množstvo tohto korenia na použitie v domácnosti je však povolené. Dnes je za chuť koreňového piva zodpovedná umelá aróma sassafras alebo olej zo zimnej zelene.

Tradičné použitie - zvyčajne americké
Filé prášok
Cukríky Sassafras
Marinované mäso
želé
sirup
Tipy na korenie a harmonické korenie:
Cioppino (kalifornský guláš z rýb)
Koreňová pivná poleva
Okra guláš
Dušené bravčové stehno
Sorbet
V koreninových zmesiach sa Sassafras výborne hodí ku kajenskému koreniu, zázvoru, citrónovej tráve, muškátovému oriešku, vanilke

Nápady na recepty so sassafrasom:
Šťavu z granátového jablka dochutíme mletými sassaframi, necháme chvíľu podusiť a vsypeme do nich čerstvé figy.
Varianta Roux: Roztopené maslo pred zamiešaním múky ochutíme sassafrasom.
Majonézu zmiešame s mletým sassafrasom, kajenským korením a citrónovou trávou a podávame s vyprážaným morským vlkom.

Tento článok pochádza z knihy „SPICES Select - Combine - Taste“ od newyorského guru korenia Liora Leva Sercarza.