Prečo jesť výživové doplnky?
Ak premýšľate, či má zmysel pridávať do výživy a konzumovať potravinový doplnok a či nestačí mať čo najrozmanitejšiu stravu, je dôležité vedieť, že: bez ohľadu na to, ako zdravo jete alebo akú stravu dodržiavate, pre vaše telo môže byť ťažké získať vždy z potravy všetky potrebné živiny.
Prečo môže naša súčasná strava viesť k nedostatkom živín?
Dôvodov je veľa. Po prvé, akákoľvek strava môže mať určité nedostatky, či už máte vegánsku, vegetariánsku, paleo atď. stravu. alebo jete všetko. Potom existujú rôzne faktory, ktoré nesúvisia so samotnou stravou, ktoré môžu mať vplyv na príjem živín, ako je vek, životný štýl, dokonca aj genetické aspekty s dôsledkami napríklad na metabolizmus alebo trávenie.
Ďalším dôležitým aspektom, ktorý treba brať do úvahy, je vyčerpanie mnohých minerálnych prvkov v pôde a zníženie množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných živín v rastlinách v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva a používania pesticídov a iných chemikálií pri pestovaní rastlín.
Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že ošetrením rastlín chemickými látkami, ktoré bojujú s rôznymi chorobami a škodcami, ktoré napadajú rastliny, už viac neprodukujú rovnaké množstvo antioxidantov. Je to, akoby „imunita“ rastliny oslabovala, pretože už proti nim nemusí bojovať sama osebe. Biopotraviny majú teda vyšší výživový obsah, zabezpečujúc vyššiu hladinu vitamínu C, železa, horčíka a fosforu, ako aj fytochemikálie s dôležitými antioxidačnými vlastnosťami (antokyány, flavonoidy, karotenoidy).
Nedávne štúdie tiež ukazujú, že znečistenie, ktoré vedie k zvýšenému množstvu oxidu uhličitého vo vzduchu, má významný vplyv na zníženie obsahu minerálov v rastlinách. Podľa štúdie, ktorá porovnáva moderné rastliny s rastlinami v staroveku, moderné rastliny majú nižší obsah všetkých minerálov vrátane zinku, železa a vápnika, vedci to tiež pripisujú znečisteniu.
Ovocie a zelenina navyše strácajú značné množstvo vitamínov a minerálov v dôsledku toho, že sa nekonzumujú bezprostredne po zbere, ale majú pred sebou dlhú cestu od výrobcu, distribútora, predajcu, ku konečnému spotrebiteľovi, resp. na naše taniere.
Podľa štúdie teda zelenina stráca medzi 15 a 77% svojho obsahu vitamínu C jeden týždeň po zbere, ak bola počas tohto obdobia chladená. Špenát môže stratiť 90% vitamínu C, ktorý má do 24 hodín po zbere! Všetky špenáty strácajú asi 50% obsahu folátov pri normálnej teplote chladenia do 8 dní od zberu. To isté sa deje s obsiahnutými karotenoidmi.
Spravidla to trvá niekoľko dní, kým sa ovocie a zelenina dostanú do obchodov, a v priemere to trvá asi 2 až 3 dni, kým sa kúpia, a zvyčajne ich skladujeme v chladničke a konzumujeme ich maximálne do 7 dní od nákupu. Výsledkom je, že veľa živín v ovocí a zelenine bude pravdepodobne do času, keď ich zjeme, zaniknutý. Toto je ďalší dôvod na konzumáciu potravinových doplnkov, ktoré nám dodávajú tieto živiny, pretože nemusíme byť schopní zabezpečiť dennú stravu a ani si nemusíme uvedomovať, že pripravujeme telo o tieto živiny.
Prečo užívať potravinové - výživové doplnky?
Existuje teda veľa dôvodov, prečo by ste mali zvážiť potravinové doplnky, ale skôr ako ich podrobne uvedieme, musím spomenúť jeden kľúčový bod, ktorým je, že nie všetky potravinové doplnky sú rovnaké. Je dôležité pozrieť sa na štítok a identifikovať formu živín, aké ďalšie látky obsahujú, v akých kombináciách atď. Niektoré výrobky na trhu majú vysoký obsah konzervačných látok, umelých farbív a iných chemikálií, ktoré nám môžu poškodiť.
A teraz vám odporúčam preštudovať si hlavné faktory, ktoré môžu viesť k nedostatkom výživy a pre ktoré by bolo vhodné konzumovať potravinové doplnky:
1. Optimálny príjem živín
Existuje niekoľko spôsobov, ako posúdiť nedostatok živín. Odborníci vo všeobecnosti navrhujú odporúčanú dennú dávku (RDA), ktorá indikuje denné potreby, ktoré človek potrebuje s približne každou živinou. Požadovaný príjem sa, samozrejme, líši v závislosti od veku, pohlavia, štádia života (napríklad tehotné alebo menopauzálne ženy majú odlišné výživové potreby ako ženy, ktoré sa v tejto situácii nenachádzajú).
Ale pozor: niektoré potravinové doplnky, ako sú multivitamíny, môžu obsahovať látky, ktoré môžeme ľahko získať v dostatočnom množstve prostredníctvom stravy. Napríklad vitamín C. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je pomaranč, grapefruit alebo časť brokolice. Môže postačovať aj príjem vápnika v potrave.
Zároveň je dôležité, aby sa tieto živiny dostali do nášho tela v kombinácii. Zoberme si znova prípad vitamínu C: je najúčinnejší v kombinácii s polyfenolmi, fytochemikáliami, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine.
Tretím aspektom, ktorý musíme vziať do úvahy, je, že nadbytok niektorých živín v našom tele môže mať negatívny vplyv na iné, takže je dôležité neprekročiť odporúčanú dennú dávku pre niektoré z nich. Napríklad nadbytok železa (odporúčaná denná dávka by mala byť maximálne 45 mg u dospelých a 40 mg u detí mladších ako 14 rokov) môže viesť k príznakom, ako je chronická únava, bolesť kĺbov a brucha, nepravidelný srdcový rytmus atď.
2. Určité zdravotné ťažkosti
Existujú určité stavy alebo zdravotné problémy, ktoré zvyšujú riziko určitých výživových nedostatkov, a iné možno liečiť užívaním doplnkov výživy.
Napríklad ľudia trpiaci zápalovým ochorením čriev, ako je ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba, môžu potrebovať potravinové doplnky obsahujúce vitamíny A, D, E, K, B, vitamíny, železo, zinok, vápnik, meď, horčík.
Ľudia, ktorí majú alebo sú v riziku osteoporózy, môžu mať z užívania vitamínu D značný úžitok v závislosti od kvality stravy a iných faktorov, možno dokonca aj z doplnkov vápnika.
Existujú aj iné zdravotné stavy, ktoré je možné liečiť doplnkami výživy, ako je zápalová artritída (alebo iné zápalové stavy), pri ktorých môže byť užitočné použitie kurkumy. Existuje mnoho štúdií, ktoré naznačujú, že kurkuma alebo kurkumín majú protizápalové vlastnosti, ale bez škodlivých vedľajších účinkov užívania typických protizápalových liekov.
Diabetes môže podľa niektorých štúdií dobre reagovať na spotrebu škorice, ktorá má vlastnosti znižujúce hladinu glukózy v krvi.
3. Strava a životný štýl
Aj keď existujú odporúčania pre všeobecnú populáciu, použitá strava môže mať významný vplyv na príjem živín. Napríklad vegánska alebo vegetariánska strava môže poskytovať nižšie množstvo niektorých živín. Samozrejme je dôležité, ako sa potraviny kombinujú, ale niekoľko štúdií ukazuje, že v prípade vegánov je zvyčajne nedostatočný príjem kľúčových výživných látok, ako sú vitamín D, B12, Omega 3 a železo, ktoré sa nachádzajú v hojnejších množstvách. vo výrobkoch živočíšneho pôvodu.
To neznamená, že našim odporúčaním je vzdať sa vegánskej stravy, ak ju budete dodržiavať, pretože všetky štúdie ukazujú obrovské výhody pre zdravie, ako napríklad nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, ako je hypertenzia, vysoký cholesterol, obezita, cukrovka 2. typu. , niektoré formy rakoviny atď.
Výživový doplnok vhodný pre vegánov však môže pomôcť pri prevencii nedostatkov výživy, ako sú doplnky s omega-3 z vegánskych zdrojov (mikro riasy) a bylinné kapsuly.
4. Fáza života
Ak ste tehotná alebo máte viac ako 50 rokov, vaše stravovacie potreby sa líšia od potrieb bežnej populácie. Po celý život sa potreba živín v tele mení, aj keď máte neustále zdravú výživu. Preto v prípade tehotných žien sú určité živiny, ako je folát a cholín, veľmi dôležité pre harmonický vývoj plodu, ale v prípade absencie doplnku výživy ich možno získať len stravou.
Ak ste žena a máte viac ako 50 rokov, možno budete potrebovať doplnok výživy pre zdravie kostí. V súčasnosti prebieha diskusia o rizikách prebytku vápnika, všeobecne sa však zhodujú v tom, že doplnenie stravy prvkami, ktoré prispievajú k absorpcii vápnika, ako sú K2, horčík, D3 a bór, môže byť veľmi prospešné.
5. Vaše gény
Nutrigenetika je veľmi mladá veda, ktorá nám ukazuje, že gény môžu ovplyvniť spôsob, akým telo spracováva určité živiny. V niektorých prípadoch sa niektoré živiny môžu používať neefektívne. Napríklad existuje variácia génu, ktorý je prítomný takmer u tretiny ľudí, a preto je pre telo ťažké používať kyselinu listovú, syntetickú formu folátu. Pretože folát je nevyhnutný pre naše telo, môže byť dobré zvoliť si doplnok výživy, ktorý obsahuje metylovaný folát namiesto kyseliny listovej, ktorý sa používa vo väčšine doplnkov.
6. Účinné využívanie živín
Ako sme uviedli vyššie v prípade vitamínu C alebo vápnika, je dôležité nielen príjem živín, ale aj ich kombinácia, aby sa dosiahla optimálna absorpcia a dobré využitie v tele. Preto doplnok výživy, ktorý obsahuje iba vápnik a neobsahuje zvyšky živín potrebných na jeho vstrebávanie, vám môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Preto je dôležité zvoliť doplnok výživy, ktorý podporuje efektívne využívanie poskytovaných živín.