logo template4

Muškátový orech Macis

vyberte veľkosť:
50 g rezané 6.900
100 g rezané 12.690
500 g rezané 53.900
100 g prášok 12.690
500 g prášok 53.900
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 628
Dostupnosť: na sklade
5.75 bez DPH
6.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Muškátový orech, Macis

Muškátový oriešok je tropická rastlina, ktorá pôvodne pochádzala z Moluccas, indonézskeho súostrovia. Podobne ako marhule, aj plody visia na konároch vždyzelených stromov. Keď dozrejú, vyskočia a uvoľnia muškátový oriešok. Muškátový oriešok - nazývaný tiež palcát - v skutočnosti nie je kvetina, ale červený plášť semena, ktorý zostane, keď sa ovocie muškátového orieška zbaví dužiny. To sa deje ručne, čo robí z palcátu vzácne korenie. Semenná sa sušia na slnku alebo v špeciálnych halách niekoľko mesiacov a potom sa rozbijú na nite alebo pomelú. Rovnako ako muškátový oriešok, aj macis sa v Európe po stáročia používal ako korenie. Macis sa vyznačuje mierne jemnejšou chuťou ako muškátový oriešok.

Ako chutí muškátový kvet?
Chuť palcátu je podobná muškátovému oriešku, je však trochu miernejšia a jemnejšia. Vôňa palcátu je charakterizovaná odtieňmi škorice, medu, klinčekov a karamelu. Macis zanecháva v ústach jemnú, príjemnú horkú notu.

Rovnako ako známejší muškátový oriešok, aj macis sa dá použiť všade tam, kde sa vyžaduje teplá, mierna a mierne sladká aróma - napríklad do tekvicových, špenátových alebo kapustových jedál. Palcát je vynikajúci aj do polievok, dusených pokrmov, pyré, omáčok a gratin. Je tiež veľmi obľúbený v dezertoch, konzervovanom ovocí a teplých nápojoch, ako je varené víno, punč alebo horúce kakao. Palcát tiež patrí medzi klasické vianočné korenie a nemal by preto chýbať v perníku alebo paprikových orechoch. Ázijské jedlá, ako sú kari alebo čatní, je navyše možné optimálne zavŕšiť palcátom. Všeobecne stačí malá štipka palcátu na nastavenie akcentov.

Ako sa dá použiť palcát?
Mletý prášok z palcátu sa jednoducho pridá počas zahrievania alebo sa zapracuje do cesta. Prúžky palcátov je možné pred použitím rozomlieť.. Môžu sa však tiež variť vcelku - napríklad do polievok a dusených pokrmov - a odstrániť pred konzumáciou. Dôležité: Vždy používajte striedmo, pretože chuť je veľmi intenzívna.

Aký je rozdiel medzi palcátom a muškátovým orieškom?
Muškátový oriešok, tiež jednoducho nazývaný muškátový oriešok, a palcát oba pochádzajú z muškátového stromu. Z botanického hľadiska muškátový oriešok nie je oriešok, ale plod stromu, ktorý je vysoký až 20 metrov. Muškátový orech tiež nie je o kvetoch, ale skôr o červenohnedej semennej vrstve, ktorá muškátový oriešok chráni. Po odstránení buničiny sa táto obnaží a vysuší. Jeho správny názov je Macis. Termín palcát, ktorý sa používa súbežne s týmto  sa datuje späť od učenca Alberta Magnusa, ktorý v 13. storočí nesprávne označil palcát ako kvet muškátového orieška. Muškátový oriešok a muškátový kvet alebo palcát majú podobnú chuť, muškátový oriešok má však oveľa intenzívnejšiu a dominantnejšiu arómu.

Muškátový oriešok pôvodne rástol na indonézskych ostrovoch Moluccas. Arabskí obchodníci priniesli muškátový oriešok a palcát do Egypta v šiestom storočí, odkiaľ sa korenie dostalo do Európy asi o 300 rokov neskôr. V stredoveku sa používali okrem iného na dochucovanie piva. Dnes sa palcát pestuje hlavne na Grenade, na Srí Lanke, v Indonézii, západnej Indii, na Madagaskare, na Mauríciu a v Brazílii.

Aké účinky na zdravie sa pripisujú palcátu?
Podobne ako muškátový oriešok, palcát pomáha pri nevoľnosti, tráviacich ťažkostiach a iných problémoch s gastrointestinálnym traktom. Korenie má údajne aj antibakteriálny účinok. Ale buďte opatrní: rovnako ako muškátový oriešok, aj macis je omamný prostriedok v príliš vysokých dávkach. Je to spôsobené obsiahnutými látkami myristicín, elemicín a safrol, ktoré sa premieňajú na látky, ktoré pri nadmernom vstrebávaní tela môžu viesť k halucináciám.

Ak je palcát alebo macis skladovaný tmavý, chladný, suchý a vzduchotesný, korenie si zachováva svoju arómu niekoľko mesiacov, a to aj v mletej forme.