Oleje na pečenie: aký je najlepší olej?
Celkovo vzaté, sú však pre každého?
V súčasnosti nachádza na trhu množstvo olejov: olivový olej, slnečnicový olej, sezamový olej, palmový olej, kokosový olej ... Lisované, extrahované, rafinované, nerafinované ... Každý je jedlý, ale zo všetkého najviac, aký je najlepší olej? Aký je najlepší a najzdravší olej na vyprážanie? Alebo najlepší kuchynský olej? Pretože nie sú úplne rovnaké, existujú aj iné teploty ...
Navyše vo všetkých kulinárskych predstaveniach v televízii vidíme, ako kuchári smažia potraviny akéhokoľvek druhu v extra panenskom olivovom oleji. Bude to v poriadku? Bude to zlé? Nezabudnite, že väčšina ľudí najskôr rozmýšľa o chuti jedla a potom o tom, aké zdravé to je …
V skutočnosti len málo kuchárov tvrdí, že pri výbere oleja na varenie záleží na tom, že má vysokú teplotu horenia. Okrem toho chcete zdravú rovnováhu medzi Omega 3 mastnými kyselinami (zdravými pre telo a myseľ) a Omega 6, ale tiež s čo najväčším počtom vitamínov a antioxidantov. Ale môže to byť oboje?
Bod horenia alebo dymu
Je to vlastne teplota, pri ktorej horúci olej začne produkovať toxický dym a vytvára nebezpečné voľné radikály v potravinách. Je to miesto, kde sa olej rozpadá. Nemusí nevyhnutne mať horiacu chuť alebo vôňu, ale presne to je pasca.
Preto si vyberte olej s vysokou teplotou horenia, ak chcete niečo variť pri vysokých teplotách. Niektoré oleje obsahujú veľa antioxidantov, ale majú nízku teplotu horenia. Preto je dobré do jedálnička pridať niekoľko druhov oleja: niektoré na vyprážanie a iné s nižšou teplotou spaľovania, na šaláty alebo dokonca na vyprážanie pri nízkych teplotách.
Teraz vám pomôžem so zoznamom najbežnejších druhov olejov a ich bodom horenia (dovolila som si začať avokádovým olejom, pretože má najvyšší bod horenia, aj keď to nie je taký bežný olej použiteľný v kuchyni) :
1. Avokádový olej
Teplota horenia: 271 ° C
výhody a nevýhody:
Je to drahý olej plný živín.
Krátka životnosť.
Nie je to taký rozšírený olej.
Najvyšší bod horenia.
Neutrálna, jemná chuť.
Obsahuje vitamín E a antioxidanty prospešné pre srdce.
2. Ryžový olej
Teplota horenia: 252 ° C
výhody a nevýhody:
Veľmi dobrý zdroj antioxidantov a vitamínu E.
Veľmi dobrý pomer Omega 6 k Omega 3 - 21: 1
Je to stabilný olej s vysokou teplotou horenia.
Často sa rafinuje, a preto stráca svoje vlastnosti a môže obsahovať zvyšky rozpúšťadla.
Ak nie je v spracovanej forme, rýchlo degraduje.
Obsahuje 22% nasýtených tukov, o niečo viac v porovnaní s inými olejmi.
3. Palmový olej
Teplota horenia: 232 ° C rafinovaný
výhody a nevýhody:
Odolný voči vysokým teplotám.
Neutrálna farba a chuť.
Je zdravý v nerafinovanej, nehydrogenovanej forme.
Výroba palmového oleja ovplyvňuje životné prostredie.
Zvyčajne sa predáva v oxidovanej forme, ktorá je zdraviu škodlivá.
Obsahuje toľko nasýteného tuku ako maslo.
Palmový olej v našej ponuke nenájdete práve kvôli forme jeho produkcie a vplyvu na životné prostredie.
4. Olej z kukuričných klíčkov
Teplota horenia: 232 ° C rafinovaný; 160 ° C nerafinovaný
výhody a nevýhody:
Má pomerne vysokú teplotu horenia v nerafinovanej forme.
Je dvakrát bohatší na vitamíny A, D a E ako iné oleje.
Obsah lecitínu môže zabrániť ateroskleróze a chrániť kardiovaskulárny systém.
Často sa vyrába z geneticky modifikovanej kukurice.
Rafinovaný, môže obsahovať toxické chemické zvyšky.
Obsahuje pomerne veľké množstvo Omega 6 (pomer Omega 6 k Omega 3 - 83: 1).
5. Slnečnicový olej
Teplota horenia: 227 ° C rafinovaný; 107 ° C nerafinovaný
výhody a nevýhody:
Veľké množstvo vitamínu E, prospešné pre zdravie.
90% zdravých nenasýtených tukov.
Je to oveľa stabilnejší olej ako ostatné v nerafinovanej forme.
V nerafinovanej forme nízka teplota spaľovania.
Nevyvážený pomer Omega 3 k Omega 6 - 1: 148
Spravidla sa spracováva, často obsahuje zvyšky chemikálií a hydrogenované tuky, ktoré sú zdraviu škodlivé.
6. Olivový olej
Teplota horenia: 216 ° C panenský; 160 ° C extra panenský
výhody a nevýhody:
Veľmi dobrý pomer Omega 6 k Omega 3 - 9: 1.
74% mononenasýtených mastných kyselín.
Obsahuje vitamín E a vitamín K.
Môže sa použiť na varenie pri nízkych teplotách (hoci stráca svoje vlastnosti).
Vyprážaním olivový olej stráca svoje vlastnosti.
Je to jeden z najviac falšovaných olejov, a preto vám odporúčame kúpiť si iba BIO a organický olej.
Upozorňujeme, že čistý olivový olej môže obsahovať aj rafinovaný, chemicky spracovaný olej. Dajte si pozor na zdroje.
7. Repkový olej
Teplota horenia: 204 ° C rafinovaný; 107 ° C nerafinovaný
výhody a nevýhody:
Vynikajúci pomer Omega 6 k Omega 3 - 3: 1.
Bohatý na nenasýtené tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.
Obsahuje tiež kyselinu alfa-linolovú, prekurzor Omega 3.
V rafinovanej podobe má nízke zdravotné prínosy.
Často sa vyrába z geneticky modifikovaného repkového semena.
Vo svojej nerafinovanej forme má nízku teplotu spaľovania.
8. Kokosový olej
Teplota horenia: 177 ° C nerafinovaný;
výhody a nevýhody:
Jeden z najvhodnejších jedlých olejov.
Udržiava chuť potravín nezmenenú.
Pomáha schudnúť.
Má mnoho zdravotných výhod.
Rafinovaný kokosový olej môže obsahovať zvyšky toxických chemikálií.
Rafinovaný olej môže hydrogenovať a obsahovať tuky, ktoré sú zdraviu škodlivé.
Organický kokosový olej je najzdravší, hoci je o niečo drahší.