Akí sú „vinníci“ zodpovední za zvyšovanie cholesterolu?
Cholesterol je jedným z módnych slov, ktorým sa v dnešnej dobe snažíme vyhýbať. Má však ísť o zlúčeninu, ktorú treba definitívne vylúčiť zo stravy?
Keď hovoríme o cholesterole, existuje tendencia zmiasť sa. Hoci je známy skôr ako nepriateľ tela, cholesterol potrebuje každý. Látka sa nachádza nielen v krvi, ale aj v každej bunke, pričom okrem iného prispieva k tvorbe:
Bunkové membrány;
vitamín D;
Žlčové kyseliny;
Niektoré hormóny.
Cholesterol je väčšinou syntetizovaný v pečeni, zatiaľ čo len 15% pochádza z toho, čo jeme.
Čo je cholesterol: HDL cholesterol, LDL, triglyceridy
Konvenčná medicína akceptuje 2 typy cholesterolu (LDL – Low Density Lipoproteins a HDL – High Density Lipoproteins), doplnené o skupinu triglyceridov (VLDL – Very Low Density Lipoproteins).
a) LDL cholesterol
Takzvaný "zlý" cholesterol alebo lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) sa v nadmernej koncentrácii ukladajú na stenách tepien. Tento proces je tiež známy ako artérioskleróza, kardiovaskulárna patológia (nahromadenie tuku vedie k zúženiu krvných ciev), ktorá môže spôsobiť srdcový infarkt a mŕtvicu.
b) HDL cholesterol
Našťastie máme aj lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL) alebo to, čomu hovoríme „dobrý“ cholesterol, nevyhnutný pre vyvážené fungovanie tela. Ale zdá sa, že takmer nikdy nemáme dosť. Jeho úlohou je odvádzať „zlý“ cholesterol, ktorý odstraňuje zo stien tepien, čím predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam.
c) Triglyceridy
Sú to tuky, ktoré pochádzajú hlavne z potravy (odvodené zo sacharidov) a tvoria najdôležitejšiu energetickú rezervu (považujú sa za „palivo“ tela). Ak sa nekonzumujú, hromadia sa vo forme adipozity a vo vysokých koncentráciách sa spájajú s cukrovkou a srdcovými chorobami.
Zapamätajte si:
Vysoká hladina triglyceridov (nad 200) zvyšuje riziko srdcového infarktu, angíny pectoris a aterosklerózy.
Pri výpočte indexu kardiovaskulárneho rizika sa berie do úvahy pomer medzi celkovým cholesterolom (sem patrí aj hodnotové vyjadrenie HDL, LDL a VLDL) a HDL.
Keď tento parameter (index vaskulárneho rizika) prekročí normálne hranice (nad 5 u mužov a nad 4,5 u žien), najmä ak je sprevádzaný obezitou, viac ako pravdepodobne zvyšuje pravdepodobnosť srdcových ochorení.
Aké faktory zvyšujú cholesterol?
Niekedy hladina cholesterolu v krvi prekračuje bezpečné limity. Skutočný problém nastáva vtedy, keď je „dobrý“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL) v totálnej nerovnováhe, presnejšie v prospech LDL cholesterolu.
V podobných prípadoch môžeme hovoriť o hypercholesterolémii (nadmerný cholesterol), mimoriadne nebezpečnej patológii, ktorá môže byť spôsobená niekoľkými faktormi:
1. Jedlo
Hlavným zodpovedným za zvýšenie cholesterolu je jedlo, ktoré má asi 15% "viny". Mnohí z nás majú tendenciu konzumovať príliš veľa kalórií v jednom jedle, zatiaľ čo denné menu obsahuje prebytok nasýtených tukov a jednoduchých sacharidov.
2. Hypotyreóza
Hypotyreóza (nedostatočná syntéza hormónov štítnej žľazy) je bežný stav najmä u žien. Medzi príznaky patrí suchá pokožka, únava, ospalosť, zápcha, anémia, ale aj zvýšená hladina LDL cholesterolu a triglyceridov.
3. Cukrovka
Ochorenie môže byť "preložené" cez metabolické zmeny v dôsledku zníženia aktivity inzulínu. Vždy prítomnou charakteristikou je hyperglykémia, ktorá sa časom spája s ďalšími komplikáciami, ako je hypercholesterolémia a ateroskleróza.
4. Hormóny
Zatiaľ čo estrogény znižujú cholesterol (zvyšujú hodnoty HDL a znižujú hodnoty LDL), androgénne hormóny (do tejto kategórie patrí aj testosterón) majú opačný účinok. Z podobných dôvodov sú riziká vysoké u žien po menopauze.
5. Obezita
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) popisuje obezitu ako nahromadenie abnormálneho a/alebo nadmerného telesného tuku. Následky, alarmujúce pre zdravie, môžu spôsobiť hypertenziu, cukrovku, nádory, koronárne patológie, pečeň a hypercholesterolémiu.
6. Stres
V časoch dlhotrvajúceho stresu je primárnym inštinktom tela chrániť sa, a to syntézou kortizolu a adrenalínu v hypotalame. Tieto 2 hormóny zvyšujú prietok krvi mozgom, stimulujú uvoľňovanie energie a aktivujú produkciu cholesterolu.
7. Iné faktory
Podobný vplyv na koncentráciu LDL cholesterolu a triglyceridov má sedavý spôsob života (športom môžeme nakloniť rovnováhu v prospech „dobrého“ cholesterolu) a fajčenie (látky obsiahnuté v tabaku uľahčujú hromadenie tukov na stenách tepien).
Aby ste udržali cholesterolémiu pod kontrolou, odporúča sa prijať nasledujúce riešenia:
Eliminácia "zlých" tukov (zo sladkostí);
Zvýšenie spotreby "dobrých" tukov (rastlinného pôvodu);
Zvýšenie príjmu rozpustnej vlákniny (uľahčuje vylučovanie tukov z čreva);
Pravidelné cvičenie aeróbnej fyzickej aktivity;
Odvykanie od fajčenia;
Farmakologická terapia (použitie inhibítorov absorpcie cholesterolu);
Ak sme po krvných testoch zistili, že hodnoty cholesterolu sú mimo bezpečných limitov, môžeme sa pokúsiť problém vyriešiť pomocou prírodných produktov Faunus Plant:
Colesterolus tinktúra proti cholesterolu a na venózny obeh 200mlskladom 3 ks12.99 €Cholesterolová tinktúra je koncentrovaný hydroalkoholický extrakt zo 7 liečivých rastlín, ktorý prispieva k zlepšeniu venózneho obehu a udržaniu normálnehoCholesterolus, Cholesterolový čaj - 90gskladom 2 ks6.99 €Cholesterolový čaj je zmes 7 bylín, ktorá pomáha zlepšovať venózny obeh, udržuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi v normálnych medziach. Odporúča sa pri