Žihľava prášok BIO
Žihľava prášok z listov BIO
Kúpte si organický prášok zo žihľavy - koncentrácia živín špeciálnej kvality
Mnoho ľudí považuje žihľavu za mimoriadne nežiaducu burinu, pretože rastie na vhodných pôdach - bohatých na živiny a dusík, pomerne vlhkých - často hromadne a pri ľahkom dotyku spôsobuje svrbivé vyrážky. Za nepríjemné pocity sú zodpovedné vlásky z jemnej žihľavy, ktoré sa pri kontakte zachytia o pokožku a spôsobia nepríjemné pocity spôsobené kyselinou mravčou.
Ale s takým povrchným hodnotením žihľavy neurobíte správne, pretože bylina je skutočnou superpotravinou a obsahuje množstvo cenných prísad. Táto vlastnosť byliny je známa už od staroveku: Rímsky spisovateľ Plínius mladší odporúčal konzumáciu mladých listov ako zeleninu, rovnako ako liečiteľka Hildegarda von Bingen. V ľudovom liečiteľstve sa žihľava považovala za ľahko získateľnú kulinársku a liečivú bylinu, ktorá sa používala ako potravina aj proti rôznym chorobám.
Zloženie žihľavy v jemnom organickom prášku
Existujú rôzne druhy žihľavy, z ktorých majú mimoriadny význam žihľava veľká (Urtica dioica) a malá žihľava (Urtica urens). Bylina rastie od marca a dosahuje výšky až jedného metra. Veľmi podobné druhy ľahko spoznáte podľa opačne usporiadaných, rozpílených listov. Mladé listy a výhonky majú vysoký obsah bielkovín a sú bohaté na vitamíny a minerály, najmä na
- Vitamín C
- Vitamín A
- kyselina listová
- železo
- draslík
- horčík
- fosfor
Bylina obsahuje aj veľa oxidu kremičitého a kyseliny linolovej. Žihľavový prášok BIO pozostáva z jemne sušených, veľmi jemne zomletých listov žihľavy. Pri tomto spracovaní sa zachovajú cenné ingrediencie, iba jemné štipľavé chĺpky sa zničia - takže sa nemusíte obávať, že by vám ich použitie spôsobilo známu nepríjemnú vyrážku.
Aplikácia žihľavy v prášku
Jemný prášok v kuchyni má veľké množstvo využití.
- zamiešajte do svojho smoothie (napr. do uhorkového alebo ovocného smoothie s banánmi)
- Zjemnite ním šaláty a iné jedlá (napríklad ako súčasť šalátového dresingu alebo jednoducho posypané sendvičom samostatne alebo zmiešané s inými najemno nasekanými bylinkami)
- Vmiešajte do tvarohu alebo tvarohový krém, buď samotný, alebo zmiešaný s inými bylinami
- použite ho na výrobu vlastného žihľavového syra
- použite na prípravu žihľavového čaju
- Posypte si raňajkové cereálie, aby ste získali viac vitamínov a minerálov
- použitie na intenzívne zelené zafarbenie potravín
- Používajte na domácu kozmetiku, napríklad na žihľavový šampón
Mimochodom, organický prášok zo žihľavy chutí najlepšie, keď si ho vmiešate do jedla a nápojov - podobne ako kakao, chvíľu trvá, kým sa rozpustí. Aby sa zabránilo zhlukovaniu, odporúčame použiť metličku.
Zloženie: * Organické listy žihľavy, mleté * z kontrolovaného ekologického pestovania
Organický kontrolný orgán: DE ÖKO 006 z poľnohospodárstva EÚ
Pokyny pre skladovanie: chladné, suché a vždy zatvorené