logo template4

Pimentovník / Nové korenie BIO 100 / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g BIO celé 6.490
500 g BIO celé 28.490
100 g BIO mleté 6.490
500 g BIO mleté 32.490
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: vds 12032
Dostupnosť: na sklade
5.41 bez DPH
6.49 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Pimentovník / Nové korenie BIO 100 / 500 g

Celé a mleté ​​bobule (Fructus Pimentae, Pimenta dioica)

Nové korenie (Pimenta dioica, Syn.: Pimenta officinalis) alebo klinčekové korenie opisuje rastlinný druh z čeľade myrtovité (Myrtaceae) a zároveň korenie získané z tejto rastliny.

Ďalšie názvy pre korenie zahŕňajú nové korenie (kvôli jeho pôvodu z Nového sveta). Bohatá chuť zároveň pripomína niekoľko ďalších korenín: korenie, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky. Preto je nové korenie známe aj ako štyri korenie alebo nové korenie.

Pimenta dioica je vždyzelený strom, ktorý dorastá do výšky až dvanásť metrov. Opačné listy sú jednoduché a kožovité.

Tento druh je obojpohlavný, podľa pohlavia je oddelený (obojpohlavný), ako naznačuje botanický názov. Kvety sú držané pohromade v zymösenových súkvetiach. Priemer bieleho kvetu je asi 0,6 cm.

Vznikne dvojsemenná bobuľovitá kôstkovica, ktorá má priemer 0,5 až 0,8 cm. Plody sa zbierajú polozrelé, ešte zelené, pretože v úplnom dozretí strácajú vôňu (keď sú červené).

použitie

Používajú sa nezrelé plody, ktoré obsahujú éterické oleje. Hlavnou zložkou oleja je eugenol, ktorý sa nachádza aj v klinčeku (Syzygium aromaticum). Nové korenie však chutí výrazne horkejšie ako klinčeky.

Nové korenie objavil pre európsku kuchyňu na Antilách Krištof Kolumbus, ktorý mu dal aj meno. Dodnes je hlavnou oblasťou pestovania Jamajka, odkiaľ pochádzajú približne dve tretiny svetovej úrody.

Nové korenie je vo všeobecnosti veľmi obľúbené v karibskej kuchyni, kde sa okrem ovocia používajú aj čerstvé listy a aromatické drevo (na grilovanie). V Slovensku sa nové korenie používa najmä pri výrobe klobás a pri vianočnom pečení.

Chuťová sila nového korenia je silnejšia, ak sa zrná pred použitím rozdrvia v mažiari alebo čerstvo pomelú v mlynčeku na korenie. V tmavých nádobách vydrží 3 roky. Nové korenie sa dobre hodí k väčšine exotických korenín.

Vhodné na mäsové marinády, rybie marinády, polievky, dusené mäso, pečené bravčové, teľacie a divinu. Nové korenie je nevyhnutné pre kyslú kapustu, pri vianočnom pečení a nakladané jedlá.

Vôňa: Nové korenie vonia po klinčekoch s nádychom škorice a muškátového orieška, chuť je korenistá a horká

Zvýšte chuť: Zrná rozdrvte v mažiari alebo ich čerstvo pomelte v mlynčeku na korenie
hodí sa k väčšine exotických korenín
vhodné na nakladanie mäsa,
rybie marinády,
polievky,
dusené mäso,
Pečené bravčové,
teľacie mäso a divina,
nevyhnutné s kyslou kapustou,
Vo vianočnej pekárni,
nakladané jedlá

Parfuméria: Jeho balzamová, korenistá vôňa pripomína klinčekový olej a často sa používa v korenistých pánskych parfumoch.