Jarabina vtáčia BIO
Jarabina vtáčia
Fructus Sorbi aucupariae, Sorbus aucuparia
Bobule jarabiny vtáčej BIO celé
Jarabina vtáčia ako bežný druh stromu bol vždy obľúbeným, chutným jedlom a liekom pre ľudí. Z tohto dôvodu bolo pre tento druh stromu vytvorených veľa regionálne veľmi odlišných slovných výtvorov.
Aj keď v ľudovej viere pretrváva povesť, že plody sú jedovaté, nie je to správne. Pri varení a sušení nie sú jedovaté a vyrába sa z nich džem alebo želé. Varením zjemníte koláčovú chuť. Jarabina vtáčia vďaka svojim horkým látkam pomáha pri problémoch so žlčníkom, zápche a hnačkách. Ako šťava s medom môže pomôcť aj pri zápale pľúc. Bobule majú vysoký obsah vitamínu C.
Sušením budú bobule mierne sladké a menej trpké. Hovorí sa o nich tiež, že majú liečivé sily. Bobule sú pevné na zahryznutie, stredne mäkké, dochuťovo mierne horkasté, s priemerom 5-10 mm.
Sú dobré do ovocného čaju, ale aj do müsli a na zakusovanie.
Podmienka skladovania:
Skladujte v tme, suchu a nie trvale nad 22 stupňov, dobre uzavrieť.
Zloženie:
Jarabina vtáčia *
* = kontrolované ekologické pestovanie
TABUĽKA VÝŽIVOVEJ HODNOTY pre 100 g
Energetická / energia 1679 kJ / 401 kcal
Tuk 29,8 g
- z toho spolu Mastné kyseliny 1,2 g
Sacharidy 21,8 g
- z toho cukor 4,6 g
Bielkovina 4,26 g
Sodík / soľ 0,1 g