Čakanka vňať BIO 100 / 500 / 1000 g
Čakanka vňať BIO
Herba Cichorii, Cichorium intybus
Cichorii herba - Čakanka na problémy s pečeňou a trávením
Zatiaľ čo sa hovorí, že Frederik Veľký z Pruska odporúčal vyrobiť náhradu kávy z pražených koreňov, Paracelsus a kňaz Sebastian Kneipp uznávali menej stimulujúci liečivý účinok rastliny. "Čakanka na vás naozaj čaká na každej ceste, aby ste sa stali zdravými," uviedol Kneipp. Čakanka, ktorej liečivá aktívna zložka je v sušenej byline a koreni, sa používala na liečenie už v stredoveku.
Mala by predovšetkým pomôcť pri problémoch s trávením, mala by tiež stimulovať spaľovanie tukov a kvôli horkým látkam, ktoré obsahuje, pôsobiť proti zlej chuti do jedla. Okrem týchto dlho známych tráviacich vlastností bol ďalší pozitívny účinok objavený až v posledných rokoch: Bylina čakanky, ktorá bola v roku 2009 pomenovaná Kvetom roka, údajne vplýva tiež na pečeň. Môže totiž stimulovať tvorbu dôležitého pečeňového enzýmu a tým pomáhať pečeni odbúravať toxíny cudzie pre telo. Najmä u pacientov, ktorí často musia brať antibiotiká, protirakovinové lieky alebo lieky obsahujúce kortizón, môže čakanka pomôcť.
zložky
Horké látky (najmä guajanolid)
čaj
1 čajovú lyžičku čakankovej bylinky zaparte so 150 ml horúcej vody a čaj nechajte 5 - 7 minút odpočívať. Potom sa bylina odfiltruje.
dávkovanie
Pite čaj trikrát denne pred jedlom.
Riziká a vedľajšie účinky
Pri použití správnych dávok čakankovej byliny nie sú známe riziká. V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k alergickej kožnej reakcii. Buďte opatrní, najmä ak máte alergiu na rastliny sedmokrásky. Ak máte ochorenie žlčových kameňov, pred použitím sa opýtajte svojho lekára.