logo template4

Brokolica semená BIO

vyberte veľkosť:
250 g 19.990
500 g 36.900
1000 g 69.000
50 g 4.900
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 499
Dostupnosť: na sklade
4.08 bez DPH
4.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Brokolica semená BIO

Naše konvenčné semená brokolice, rovnako ako organická varianta, sú tiež z odrody „Brokolica rabe“ (Brassica rapa sylvestris).

Semená brokolice obsahujú sulforafan. Jedná sa o sekundárne rastlinné látky, ktoré sa vyskytujú v rôznych rastlinách, ako je kapusta, kaleráb, reďkovka, horčica a chren. Sulfofány patria k horčičným glykozidom a sú zodpovedné za (mierne) štipľavú chuť.

Aj keď neexistuje všeobecná požiadavka na denný príjem sulfofánu, Univerzitná nemocnica Heidelberg odporúča príjem 0,36 mg na kg telesnej hmotnosti. To zodpovedá asi 25 mg sulfofánu na telesnú hmotnosť 70 kg.
Sulfofány sa môžu dostatočne absorbovať vyváženou stravou. Treba si však uvedomiť, že sulfofány sú na jednej strane citlivé na teplo, na druhej strane sa musí konzumovať veľa zeleniny. Jedna čajová lyžička brokolicových semiačok sa rovná asi 700 g brokolice pripravenej na konzumáciu.

Vďaka svojej mierne štipľavej chuti sa dajú brokolicové semiačka v kuchyni použiť na mnoho spôsobov, či už do šalátov, tvarohov, do smoothies, naklíčených ako lahodná poleva na chlieb alebo na pomletie - osobným preferenciám chuti sa medze nekladú.

Odporúčanie k konzumácii: 1 - 2 čajové lyžičky denne (na čajovú lyžičku cca 3,5 g semienok brokolice, čo zodpovedá asi 40 - 50 mg sulfofánov)

Ak chcete klíčiť semená: Semená umyte a nechajte aspoň deň klíčiť v tme. Semená brokolice sú „tmavé choroboplodné zárodky“, preto by nemali byť počas klíčenia nijako osvetlené. Potom semená opláchnite najmenej dvakrát denne čistou vlažnou vodou. Zaistite dostatočné teploty (21-25 stupňov). Ako nádoby sú vhodné zaváracie poháre, sitkové klíčky alebo jednoduché sitko na čaj. Vhodná je aj misa s žeruchou. Je dôležité, aby semená pri klíčení dostávali dostatok kyslíka a aby boli vždy dostatočne vlhké. Nesmú však ležať vo vode.

Klíčky môžu a mali by byť použité asi po 1-3 dňoch (v závislosti od teploty). Semeno brokolice je vhodné nenechať klíčiť dlhšie, v žiadnom prípade nie až kým sa nevytvoria plstnaté korene. Ideálne je, ak je klíčok dlhý iba 1 - 3 mm.

Semená brokolice a z nich vyklíčené brokolicové klíčky obsahujú v závislosti na odrode a pôvode 10 až 100-krát viac sulforafánu / glukorafanínu ako dospelé rastliny brokolice alebo zelenina brokolice.
Našimi brokolicovými semiačkami chceme osloviť ľudí, ktorí chcú tieto semená použiť ako zdravé jedlo na optimalizáciu svojej stravy alebo na pestovanie pikantných a bohatých brokolicových klíčkov. Najmä tiež na prísun cenných glykozidov horčicového oleja. Tieto semená nie sú určené na pestovanie rastlín k nám známej zeleninovej brokolici. 

Semená brokolice sa dajú použiť veľmi dobre zomleté ​​alebo naklíčené. A sú vhodné aj do zeleninových panvíc alebo do iných teplých jedál. Pokiaľ je to možné, mali by zostať nezohrievané a mali by byť pridávané vždy na konci doby varenia. Semená alebo klíčky brokolice môžu ľahšie absorbovať viac sulforafánu ako pri zelenine z brokolice. Zložka sulforafan sa nevytvára počas klíčenia, ale je už prítomná v semene. Z tohto dôvodu nie je klíčenie nevyhnutné. Nedávna štúdia ukázala, že zahrievanie na 60 - 70 stupňov po dobu maximálne 10 minút môže významne zvýšiť obsah sulforafánu lepšou biologickou dostupnosťou. Ak to chcete urobiť, mali by ste byť opatrní, aby teplota nebola vyššia a doba nebola dlhšia, pretože inak sa obsah v porovnaní s originálom výrazne zníži. Z nášho pohľadu tento postup nie je nevyhnutne potrebný, pretože obsah glukorafánu alebo sulforafánu v našich semenách brokolice je už veľmi vysoký. Kombináciou s horčicou, chrenom, rukolou alebo žeruchou sa dajú lepšie vstrebať prírodné zložky brokolice.

Niekoľko informácií o cennej rastlinnej zložke sulforafan / ako používať brokolicu / brokolicu alebo semiačka brokolice alebo brokolicové klíčky:

Sulforafán (1-izotiokyanát-4- (metylsulfinyl) bután) je jednou z najcennejších zložiek brokolice. Sulforafan je, bohužiaľ, z veľkej časti zničený teplom, a preto by ste mali zeleninu brokolice naparovať iba veľmi ľahko alebo ju konzumovať surovú a chrumkavú, pokiaľ ide o prísun sulforafánu. Sulforafan je rozpustný vo vode, to znamená, ak chcete variť brokolicu (čo nie je optimálne na udržanie sulforafánu), vodu na varenie by ste nemali nalievať, ale používať na prípravu omáčky alebo polievky. Mikrovlnky úplne ničia bioaktívne zložky. Ale mikrovlnná rúra je pre zdravú kuchyňu aj tak zakázaná :-)
Z hľadiska životne dôležitých látok a zdravia má najväčší zmysel používať semená brokolice a tieto jednoducho dať zomlieť a zjesť ich alebo si z nich pripraviť brokolicový výhonok, ktorý sa potom používa tepelne nespracovaný. Brokolicové klíčky sú skvelé na zmiešanie s inými sadenicami a na posypanie polievok, dusených pokrmov a šalátov.

Tipy na používanie a konzumáciu semienok a klíčkov brokolice
čisté so šalátom alebo polievkou (dobre požuť)
najemno pomleté ​​nad rôznymi jedlami alebo v smoothies
Nechajte semená vyklíčiť a použite klíčky bohaté na živiny. Hodia sa k občerstveniu, do šalátov alebo k zeleninovým jedlám.
Semená brokolice možno napríklad zomlieť v mixéri, napríklad spolu s kešu orieškami, aby sa pripravila lahodná a hodnotná nátierka. Môžete okoreniť, ako sa vám páči, alebo jednoducho použiť. Ak chcete ďalej optimalizovať vstrebávanie životne dôležitých látok z brokolice, pridajte do nátierky 5-10 g strúhaného horúceho chrenu. Chren obsahuje glukozinoláty a myrozinázu. Myrozináza v chrene uvoľňuje aktívny sulforafán z glukorafánu. Chren a brokolica preto vytvárajú účinnú synergiu.

Kreatívne tipy na lahodné nátierky s brokolicovými semiačkami 
Ak chcete pripraviť brokolicovú životne dôležitú nátierku, jednoducho si vezmite porciu brokolicových semiačok, pár kešu, niekoľko sušených paradajok, korenie podľa vášho výberu a trochu cesnaku alebo soli, ak chcete. Všetky ingrediencie energicky premiešajte vo vysokovýkonnom mixéri, až kým nevznikne krémová zmes. Môžete tiež pripraviť určité množstvo a uchovať ich v pohári v chladničke. Použité korenie vám poskytne veľkú tvorivú slobodu a zdravie nátierky môžete ďalej vylepšiť rôznymi spôsobmi.

Tento recept na vegetariánsku klobásu z pečene je tiež veľmi dobrý. Za týmto účelom jednoducho zmiešajte semená spolu s fazuľou, slnečnicovými semiačkami, brokolicovými semiačkami, cibuľou, soľou a korením. Chutí takmer rovnako dobre ako originál, ak to dobre okoreníte.

Alebo čo tak papriková a cesnaková nátierka z papriky, 4 strúčiky cesnaku, brokolicové semiačka, ovsené vločky, slnečnicové semiačka, soľ a korenie? Aj tu jednoducho dajte všetky ingrediencie do mixéra a zomeľte na jemné pyré.