logo template4

Pu-erh / Mini Tuocha čaj

vyberte:
1 kus 1.390
10 kusov 11.900
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: z SKU3507
Dostupnosť: na sklade
1.16 bez DPH
1.39 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Pu-erh čaj

Pu-erh je odroda fermentovaného tmavého čaju vyrábaného v provincii Yunnan v Číne. Spracovanie čaju Pu-erh zahŕňa fermentáciu a následné dlhodobé skladovanie alebo „starnutie“ pri vysokej vlhkosti. Čaj Pu-erh, ktorý je dlhší čas odležaný, má chutiť lepšie. Pomáha pri trávení a krvnom obehu. Obľúbený je aj na zrýchlenie metabolizmu.
Mini Tuocha (často označované ako mini vtáčie hniezda) sú rôzne druhy Pu-erh ručne vyrábané z lístkov zeleného čaju, ktoré sú spracované a potom naparené pred tým, ako sú ručne stlačené do tvaru misky. Tento zvláštny prastarý tradičný čaj Pu-erh je vyrobený výlučne z čajovej odrody Yunnan s väčšími listami, Camellia Assamica.

Rovnako ako u väčšiny Pu-erhov, starnutie len zvýrazňuje charakter čaju, ktorý je v tomto prípade jemný, zatuchnutý a jemne sladký s vôňou čerstvej zeme. Tieto vlastnosti ovplyvnili pomenovanie tohto čaju ako „Čaj Zeme“ v niektorých častiach Číny.
Pu Erh je jedinečný v mnohých smeroch. Je to odležaný čaj, ktorý sa hemží mikróbmi získanými počas jeho výrobného procesu. Čínska medicína už dlho uznáva liečivú silu tohto čaju. Pu Erh napomáha chudnutiu, posilňuje imunitný systém a má čistiaci a detoxikačný účinok vďaka vysokému množstvu antioxidantov.

Výhody čaju Pu-Erh

Čaj Pu-Erh má fantastické zdravotné prínosy, ktoré sa zvyšujú vďaka jeho fermentačnému procesu a starnutiu. Používa sa na zníženie cholesterolu, zníženie krvného tlaku, prevenciu rakoviny, zlepšenie duševného zdravia a stresu a pomoc pri chudnutí.

Antioxidanty
Aj keď Pu-Erh obsahuje antioxidanty, je menej antioxidačnou silou ako zelený a čierny čaj. Antioxidanty zabraňujú poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi, nestabilným atómom, ktorý poškodzuje bunky – spôsobuje choroby a starnutie.

Znižuje cholesterol
Je všeobecne známe, že Pu-Erh pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Štúdia Experimental Gerontology z roku 2009 ukazuje, že Pu-Erh bol schopný pomôcť znížiť LDL a zároveň zvýšiť HDL. Štúdia ukázala, že konzumácia čaju Pu-Erh môže hrať významnú úlohu pri znižovaní rizika srdcových chorôb.

Znižuje krvný tlak
Rovnaké antioxidanty, ktoré môžu pomôcť zabrániť poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi, môžu pomôcť chrániť srdce a krvné cievy.

Bojuje proti rakovine
Ukázalo sa, že čaj Pu-Erh zabraňuje rastu nádorových buniek, a hoci bol na čaji vykonaný výskum, jeho vlastnosti sú stále relatívne neznáme.

Zlepšuje duševnú bdelosť a sústredenie
Výskum uskutočnený na Pu-Erh a jeho vplyvu na mozog ukázal, že čaj udržuje mozog zdravý a môže zlepšiť bdelosť a sústredenie a zároveň podporuje zdravie mozgu.

Zlepšuje trávenie
Ukázalo sa, že Pu-Erh pomáha vyrovnávať baktérie vo vašom žalúdku a ukazuje, že vek Pu-Erh zvyšuje účinnosť trávenia.

Pu-Erh sa tradične konzumuje v Číne a Hong Kongu po veľkom alebo mastnom jedle kvôli jeho všeobecne známej chuti a zdravotným výhodám.

História pu-erhu
Pu-erh pochádza z dynastie Tang a často sa s ním obchodovalo cez čínske hranice, najčastejšie s Tibetom, keďže nadmorská výška Tibetu neumožňovala pestovanie čajových plodín. Pu-erh dostal svoj názov podľa mesta, v ktorom sa čaj najčastejšie obchodoval (Pu’er City).

Cesta do Tibetu trvala niekoľko mesiacov, počas ktorých bol čaj často vystavený vlhkosti. V kombinácii s baktériami na listoch to umožnilo čaju fermentovať. Netrvalo dlho a ľudia zistili, že pu-erh, ktorý starol dlhšie, chutí lepšie.

S rastúcim dopytom koncom 20. storočia sa popularizovala efektívnejšia metóda fermentácie čaju. Táto metóda, nazývaná „wòduī“, umožnila čaju fermentovať v priebehu niekoľkých mesiacov a nie rokov. Znalci pu-erhu často nechajú starnúť svoj čaj roky, aby dosiahli svoj ideálny chuťový profil.

Má čaj pu-erh kofeín?
Čím dlhšie pu-erh starne, tým menej kofeínu obsahuje. Ak hľadáte čaj plný kofeínu, odporúčame yerba maté, matcha alebo čierny čaj!

Ako pripraviť pu-erh?

Pridajte hniezdo čaju pu-erh do lúhovača. Nechajte čaj lúhovať 3 až 5 minút vo vriacej filtrovanej vode. Po vylúhovaní čaju vyberte čajové lístky z tekutiny a užívajte si!

Každá kapsula / hniezdo pripraví dostatok čaju na tri šálky. Ak sa lúhuje v šálke, sú možné viacnásobné infúzie, pričom každá infúzia poskytuje iný chuťový profil.

ORIGIN:
Čína, provincia Yunnan. Pestované: 1500 - 4900 stôp nad morom
KOFEÍN:
Približne 20 mg na šálku
LISTY:
Stlačený čaj v tvare hniezda - Listy je možné lúhovať viackrát. 
AROMA:
Jemná zatuchnutá vôňa sviežej zeme
CHUŤ:
Plné telo s nádychom dubu
POHODA:
Očista
PRÍCHUŤ:
Zemitá
Mierne sladké
SILA:
Plné telo

Ingrediencie:
Sušené listy čaj Pu-erh