logo template4

Peruánska Maca - Organický prášok- 60/125/250/500 g

vyberte veľkosť:
60 g 7.990
125 g 12.590
250 g 23.900
500 g 42.900
Výrobca: zoya
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: z SKU734
Dostupnosť: na sklade
6.66 bez DPH
7.99 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Peruánska Maca - Organický prášok - 60/125/250/500 g

Maca je bylinná dvojročná rastlina alebo jednoročná rastlina, ktorá rastie v Bolívii a Peru. Väčšinou je známa ako Maca peruánska. Maca rastie vo vysokých horách a dobre rastie len vo veľmi chladnom počasí a v chudobnej pôde. Zistilo sa, že hypokotyly sú jednou z hlavných zložiek prirodzene pestovaného a organického koreňa maca v horských oblastiach. Keďže hypokotyly sa nevytvárajú v skleníkoch alebo v teplom podnebí, pestovaná maca v iných oblastiach ako v andských horách nemá rovnaký obsah hypokotylov a iných živín ako prirodzene pestovaný a organický koreň macy.

Ľudia ju pestujú pre jej koreň. Koreň Maca môže byť použitý ako zelenina alebo liečivá bylina. Z biologického hľadiska je koreň maca bohatý na cukor a bielkoviny. Obsahuje 60 % sacharidov, 10 % bielkovín, 8,5 % vlákniny a 2,2 % tukov. Okrem toho obsahuje uridín, kyselinu jablčnú, benzoylový derivát a glukozinoláty atď. Sušený koreň maca je bohatý na alkaloidy, minerály a živiny, ako sú esenciálne minerály (selén, vápnik, horčík a železo), mastné kyseliny vrátane kyseliny linolénovej, kyseliny palmitovej a olejové kyseliny a 19 aminokyselín, ako aj polysacharidy.

Maca bola pestovaná a konzumovaná Juhoameričanmi už tisíce rokov. Maca môže posilniť náš imunitný systém, zvýšiť schopnosť mozgu a zlepšiť naše telesné funkcie. Dokáže oživiť mužov a ženy stredného a vyššieho veku. Obyvatelia Ánd používajú koreň maca na zvýšenie energie, na zmiernenie fyzickej a duševnej únavy a na zvýšenie denného príjmu rôznych živín. Okrem toho nám môže pomôcť predchádzať a liečiť osteoporózu a anémiu. Upravuje tiež hormonálne poruchy žien: menštruáciu, zmierňuje menštruačné bolesti, zmierňuje príznaky menopauzy.

Ba čo viac, maca je dobre známa svojou schopnosťou zvyšovať plodnosť a už dlho sa používa ako posilňovač libida, preto sa nazýva aj bylinná viagra. Klinické štúdie vykonané na mužoch ukázali, že výťažky z maca alebo maca prášok môžu zvýšiť libido a zlepšiť kvalitu spermy. Okrem toho testy na zvieratách s maca práškom odhalili, že môže zvýšiť párenie u samcov myší a potkanov. Takéto výhody môžu byť spôsobené vysokou koncentráciou bielkovín a životne dôležitých živín, hoci maca obsahuje chemickú látku nazývanú p-metoxybenzylizotiokyanát, ktorá preukazuje afrodiziakálne vlastnosti. Preto je maca v andskom regióne považovaná za kúzlo alebo symbol mladosti.
Ako sa dá maca konzumovať

V Peru sa maca pripravuje a konzumuje na niekoľko spôsobov. Hypokotyl možno upražiť v jamke (nazývanej matia). Ak sa fermentuje, môže sa vyrobiť slabé pivo nazývané chicha de maca. Listy sa dajú pripraviť aj surové v šalátoch alebo varené podobne ako Lepidium sativum / žerucha a Lepidium campestre, s ktorými je geneticky príbuzný.

Spôsobov je viacero. V prvom rade je možné koreň maca rozdrviť a uvariť na sladkú hustú tekutinu, vysušiť a zmiešať s mliekom na kašu alebo s inou zeleninou či obilninami na pečenie. Peruánci ho samozrejme aj pražia, alebo sušia buď prírodne, alebo mechanicky a potom melú na prášok. Pre naše telo je oveľa jednoduchšie stráviť maca prášok, ako priamo jesť koreň. Koreň maca možno pridať do šťavy, cereálií, jogurtu, mlieka, ovocného šalátu atď. Maca teda môže byť v prírodnej, práškovej, želatínovanej forme, vo forme kapsúl alebo tabliet. Niektorí výrobcovia dokonca pridávajú maca prášok do čokolády, koláčov, polievok atď.

Odporúčaná denná dávka je asi 3-5 gramov. Okrem toho sa odporúča konzumovať macu ráno.

Niekedy môže prestávka v používaní superpotravín skutočne zvýšiť ich účinnosť, preto sa odporúča dať si týždeň pauzu každý mesiac dôslednej dennej konzumácie.
125 g / 250 g / 500 g / 1 kg