logo template4

BIO pohánka bez škrupiny

vyberte veľkosť:
100 g 3.290
500 g 12.900
1000 g 21.900
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: vds 506
Dostupnosť: na sklade
2.74 bez DPH
3.29 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

BIO pohánka bez škrupiny

Pohánka je pseudo zrno. Divoká forma pravdepodobne pochádza z Číny, kde sa pravdepodobne najskôr pestovala pohánka. Mongoli ho v 14. storočí priniesli do strednej Európy pod menom „Heidenkorn“.
Pohánka obsahuje až 10% bielkovín, a preto má výživový význam. Okrem 71% sacharidov sú plody bohaté na výživné látky, 1,7% tuku a tiež vitamíny B1, B2, B6, vitamín E, niacín, draslík, fosfor, horčík, železo, oxid kremičitý a lecitín.

Pohánka je ľahko stráviteľná a na rozdiel od obilia je bohatá na esenciálne aminokyseliny lyzín a tryptofán.
Pohánka neobsahuje lepok (bezlepkový proteín), a preto je vhodná ako náhrada obilia pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou lepku.

Celé zrná sú bohaté na rôzne mikroživiny, minerály a stopové prvky. Najmä pohánka je dobrým zdrojom vysoko kvalitných, ľahko stráviteľných bielkovín. Malé semienka obsahujú všetkých deväť aminokyselín vrátane lyzínu. Semená pohánky dobre klíčia a dajú sa jesť aj surové a ako klíčky. 
Návod na použitie pre pohánkové zrná
Pohánka je bezlepkovou alternatívou k pšenici, kuskusu alebo ryži. Zrná nemusia byť varené, môžu sa jesť aj surové. Aby sa maximalizoval výživový obsah, odporúča sa klíčenie semien pohánky. Pohánkové klíčky chutia veľmi chutne v müsli alebo v čerstvej obilnej kaši a tiež posypané šalátom alebo dusenou zeleninou. Pohánka môže byť tiež uvarená ako chutná príloha. Celú pohánku môžete použiť napríklad na karbonátky a chlieb, alebo ňou doladiť polievky. 

Tipy na klíčenie bio pohánky
Klíčenie pohánky je ľahké pri dodržaní určitých hygienických opatrení. Najprv zrná opláchnite pomocou sita čistou vodou a potom ich vložte do klíčiacej nádoby. Pohár je teraz naplnený vodou a dobre sa ním víri, aby sa pohánka ešte raz dôkladne vyčistila. Tento postup opakujte až trikrát. Teraz pohár opäť naplňte dostatočným množstvom vody - asi trikrát viac, ako je v ňom pohánky - a nechajte pohánku v ňom 2 hodiny lúhovať. Po uplynutí času vodu vylejte, pohánku opäť opláchnite a obrácenú nádobu vložte do klíčidla. Najlepšie je umiestniť do svetlej miestnosti bez priameho slnečného žiarenia. Klíčiace semená pohánky opláchnite 2 - 3 krát denne čerstvou vodou. Ak sa vytvorí lepkavá látka, je to škrob. Takto je organický pohánkový klíčok pripravený na konzumáciu po 1 - 2 dňoch.